EU VS DiSINFO - 27 januari 2023 - Antisemitisme en pro Kremlin desinformatie 

 

Aan het einde van 2022 legde de nu verbannen opperrabbijn van Moskou een opmerkelijke verklaring af, waarin hij er bij Russische Joden op aandrong het land te verlaten nu het nog mogelijk is, voordat ze tot zondebok worden gemaakt voor de ontberingen veroorzaakt door de oorlog in Rusland in Rusland. 

Ondanks de langdurige inspanningen van het Kremlin om Rusland af te schilderen als de belangrijkste kracht van verzet tegen het nazisme, hebben pro-Kremlin-media nu en door de geschiedenis heen routinematig antisemitische berichten verspreid. Veel ervan is ontstaan in Russische nationalistische conservatieve en religieuze kringen. Het werd, zo niet gesteund, dan wel getolereerd door de Russische autoriteiten en vond zijn weg naar de pro-Kremlin-media.

 

EUvsDisinfo heeft meerdere voorbeelden verzameld van antisemitische pro-Kremlin-desinformatieberichten, waaronder voorbeelden van door de Russische staat gecontroleerde televisie die zich openlijk bezighoudt met antisemitische samenzweringstheorieën, de uitzending van antisemitische uitspraken van Russische politici en experts, en voorstellen om de ' Jood Taboe te verklaren'.

Volgens een studie uit 2020, uitgevoerd door het Network Contagion Research Institute, worden samenzweerderige afbeeldingen van Joden vaak gecamoufleerd als complottheorieën over specifieke personen, bijvoorbeeld over George Soros. Dit is een trend die we hebben waargenomen in pro-Kremlin-media. 

 

Lees het onderzoek