Het echte complot - Roel van Duijn

 

EUROPA

Het is niet altijd herkenbaar, maar Europa is besprongen door QAnon.

Onmiskenbaar, als complotfans argeloos wandelende politici toeschreeuwen dat zij ‘satanisten’ en ‘deep state’ zijn en dreigen hen dood te slaan. Of als Lange Frans bij een demonstratie tegen de elite dondert: ‘Wij weten alles’ - over kindermisbruik – ‘en laten het niet langer gebeuren.’ Of als een politicus van FVD (Ab Kuijer) op zijn website suggereert dat Mark Rutte pedofiel is en dat George Soros en Bill Gates achter de pandemie zitten. En als op dit moment een anonieme rapper de misdadigers van de aanslag op Peter R. de Vries vraagt ‘liever achter Hugo en Mark aan te gaan’.

Maar soms is het versluierd, zonder pedofilie of Q.

In Nederland begon het met de oprichting van Forum voor Democratie. Baudet bezwoer toen zijn congres de woorden: ‘Op elk vlak worden we verzwakt, ondermijnd, overgeleverd. Kwaadwillende, agressieve elementen worden ons maatschappelijk lichaam in ongehoorde aantallen binnengeloodst, en de werkelijke toedracht en gevolgen worden verdoezeld.’

Hij verwoordde de basisgedachte van QAnon, hoewel die term toen nog niet bekend was. Die gedachte is dat de elite, de ‘deep state’, ons belazert door heimelijk het vertrouwde, blanke vaderland vol te stoppen met vreemdelingen en ziekteverwekkende en ondermijnende middelen.

Het aha!-woord van QAnon, pedofilie, liet hij toen nog achterwege.  Maar al in 2020 voegt hij de beschuldiging van massale pedofilie aan zijn repertoire toe. Volgens ex-partijgenoten zou hij binnenskamers hebben gezegd dat ‘corona de wereld ingebracht is door George Soros en anderen (...) om onze vrijheid af te nemen en een nieuwe wereldheerschappij te starten’, nadat dit ‘Hillary Clinton en de pedofielen’ niet was gelukt.

Sindsdien laat Baudet alleen Q nog weg uit de Amerikaanse complottheorie. En Trump? Die is in Nederland niet populair genoeg om hem te vaak te noemen. Zijn rol in QAnon zou Baudet zelf graag overnemen, niet alleen in de rol van bevrijder van het volk in het verhaal, maar ook in werkelijkheid. Als minister-president.

 

HAARP

Als nu geschreeuwd wordt dat de pandemie veroorzaakt is door de elite, dan staat daar niet steeds het woord QAnon bij, maar het is evengoed onderdeel van de QAnon-complottheorie. Volgens QAnon is de pandemie voor de elite slechts een middel om de natie te ondermijnen en te bedonderen. Zoals de zogenaamd georganiseerde vreemdelingenplaag. Ook de gefabriceerde aanvallen op de poging om de klimaatverandering te beteugelen horen tot het QAnon-griezelkabinet. Daar maakt een oude, maar onlangs bekeerde vriend mij nu, terwijl ik zit te schrijven, op attent. ‘De volgende hoax is ‘klimaat’,’ mailt hij mij uit Maastricht, ‘hoe ze de mensen hun geld uit de zak gaan kloppen met ‘klimaatacties’ en ondertussen HAARP inzetten.’

HAARP? Wat bedoelt mijn ex-vriend?                                                                                                       

HAARP is een geliefkoosd onderwerp voor QAnon-denkers, want je kunt er de klimaatpolitiek mee in verwarring brengen. HAARP staat voor elektromagnetische oorlogsvoering, een geheimzinnig ruimtelijk wapen dat aan de Amerikaanse defensie wordt toegeschreven. Met HAARP kunnen ze het klimaat veranderen, beweren de complotdenkers.                                                  

En kijk! De deep state veroorzaakt met HAARP kunstmatig de klimaatverandering.  Droogte, bosbranden, allemaal HAARP. Precies zoals de deep state volgens Baudet vreemdelingen onze cultuur laat ondermijnen door ze stiekem binnen te halen. En precies zoals de deep state de pandemie heeft ontketend om ons allen te kunnen inspuiten, tot slaaf te maken en te decimeren. De redenering van mijn ex-vriend is helemaal QAnon.

 

MET OF ZONDER Q

Met alle middelen - vreemdelingensmokkel, klimaatbedrog, niet bestaande ziektes -   neemt de elite ons pijnlijk bij de neus. In allerlei varianten op dit hoofdthema wordt nu van alles geroepen in Amsterdam, Berlijn, Parijs, Londen, Rome en zeker in Boedapest, Warschau en Ljubljana. En wij hebben niet altijd door dat dat dit schreeuwlelijkerds van QAnon zijn, want zij smijten vaak slechts brokstukken van de QAnon-theorie in onze richting.

In Nederland is Baudet de luidste toeter van versluierde QAnon-theorie. Volgens hem is ‘de pandemie een middel van de pedofiele elite om ons onze vrijheid af te nemen’. Hij steunt Willem Engel. Publicist Tom Zwitser, een ultrarechtse katholiek die met zijn uitgeverij De Blauwe Tijger propaganda voor QAnon maakt, is zijn vriend.

Opvallend is dat de FVD-leider zijn verhalen vaak aanlengt met de Russische theorieën. Over de MH17 verkondigt hij dat die door een Oekraïense straaljager zou zijn neergeschoten en hij roept dat de opstandelingen op het Maidanplein in Kiev niet zijn beschoten door de politie, maar door de opstandelingen zelf. Daarin volgt hij de Amerikaanse QAnon-schrijvers. Niet zelden vloeien QAnon en Russische verhalen samen, niet alleen uit de mond van Baudet maar ook uit die van vele andere QAnon-lieden in Europa.

 

ANDERE LANDEN

In Duitsland hebben mensen van de AfD, Björn Höcke voorop, en de Reichsbürger (die in de droom leven dat de republiek Duitsland niet bestaat maar wel het oude Keizerrijk) sinds QAnon hard geroepen dat Merkel aan het hoofd staat van een pedofielennetwerk.

Nog voor de overval op het Capitol bestormde een groep ‘Querdenkers’ - bezeten van QAnon - de Reichstag in Berlijn, zetel van het parlement en symbool van de democratie. Gisteren was ik op bezoek bij een vriend in een Beiers dorp en hij vertelde dat hij al zes familieleden niet meer sprak sinds ze hem naar de dokter verwijzen omdat hij geloof hecht aan de mainstream media.

Ook in Frankrijk, Italië, ja tot in het onderste puntje van de Balkan, heeft QAnon veel aanhang. Bijvoorbeeld onder de gele hesjes. Een vriendin die een aantal weken in een yogakamp verbleef hield het er maar ternauwernood uit omdat zoveel complotgelovigen op haar in bleven praten. Onder de aanhang van Front National en de partij van Salvini, onder Mussolini-sympathisanten in Italië, wemelt het van de QAnon-aanhangers.

Overal is het patroon hetzelfde. Er duiken QAnon-websites op, er worden demo’s georganiseerd tegen coronamaatregelen en vervolgens komen er insinuaties over pedofiele gezagsdragers, waaronder ook vaak Joden. En anonieme oproepen tot geweld.

Men zegt dat de pandemie met zijn onvermijdelijke overheidsmaatregelen QAnon heeft aangewakkerd. Dat kan zo zijn, maar was die aanwakkering er niet ook geweest zonder pandemie? We mogen niet vergeten dat QAnon al vanaf 2017 bloeit, jaren voordat de pandemie ontketend was. QAnon dient een politiek doel en dat staat helemaal los van corona. Het doel is machtsverovering. Door autoritaire nationalisten, waar dan ook ter wereld.

Weliswaar hebben Facebook, Youtube en Twitter zoveel mogelijk de complottheorieën verbannen, maar de vogels hergroeperen zich listig op Telegram.

Toch is de verbanning van een deel van de social media een klap en Baudet procedeert daarom bij de rechter. De demagoog kent z’n Goebbels. Als een complottheorie niet dagelijks herhaald wordt, is hij door ontstentenis van ‘die waarheid’ gedoemd te verdwijnen.

 

ORBAN

Een bijzondere rol speelt Hongarije. President Orban vertelt het hele verhaal, alleen Q komt er niet in voor. De kwaadwillige elite, de EU-bureaucraten in Brussel die de christelijke cultuur kapot willen maken door een zondvloed van moslims naar Europa te halen. De deep state is volgens hem de EU (waar hij toch niet van weg wil omdat hij van de EU geld ontvangt). De Jood George Soros, de negentigjarige Hongaarse overlevende van Auschwitz, is volgens Orban de duivel die Hongarije wil vernietigen door grote bedragen te geven aan anti-nationalistisch onderwijs, vrije media en vluchtelingenwerk. Als vanzelfsprekend werkt Orban samen met Poetin om een ander gevaarlijk aspect van het ‘elitaire pedofielennetwerk’ te bestrijden. Namelijk homoseksualiteit, wat niets anders is dan een ziekte waarmee de elite haar pedofielenmarkt uitbreidt, goed voor hun handel in kinderen.

 

ANDRONOCHROME

Waarom heeft QAnon zo gemakkelijk voet aan de grond in Europa gekregen? ‘QAnon is niets anders dan de oeroude mythe van de Joodse ritemoord’, zegt Jens-Christian Wagner, directeur van het monument KZ Buchenwald.

En daar zit veel in.

De Joodse rituele moord is een oud gruwelsprookje, dat al in de middeleeuwen verbreid werd. Doel van deze rituele moord zou zijn om in dit aldus verkregen bloed de beste matzes te bakken voor Pesach. Een serie antisemitische auteurs heeft het ‘bloedsprookje’ in de negentiende eeuw weer populair gemaakt. Met als dieptepunt de hetze van het naziblad ‘Der Stürmer’ van Julius Streicher, waarin week na week gewaarschuwd werd tegen het gevaar van pedofiele Joden die Arische kinderen ontvoeren en verkrachten. En daarbij gaarne hun bloed drinken.

Bij een recente demonstratie op het Malieveld stond een jongen met een bord waarop hij de elite beschuldigde van het maken van andronochrome.

Wat is andronochrome? Het zou een stof zijn die gewonnen wordt uit kinderbloed. De elite is daar dol op, om zich daardoor eeuwige jeugd te verschaffen. Daarbij gaat het niet alleen om Joden, maar evengoed om Rutte, Merkel en de andere Europese leiders. Het consumeren van andronochrome zou een oud gebruik zijn voor heksen en ‘dus’ ook voor de huidige politieke leiders, die volgens de complotdenkers hun verbond met de duivel op deze manier uitbuiten.

De Joodse rituele kindermoord en ook de heksensabbat, waar kinderbloed voor eeuwige schoonheid wordt gedronken, zijn oeroude Europese thema’s. Zo bezien is het niet toevallig dat een complottheorie die zich van dezelfde klassieke thema’s bedient, terugkeert naar het continent van oorsprong.

 

WOEDEND

Het echte complot is dat patriottisch rechts met deze gefantaseerde beeldtaal de massa achter zich wil krijgen.
Zoals destijds de nazi ‘s. 

‘Wanneer word jij, schaap, nu eens wakker en houd je op met die onbewuste stukjes over zogenaamde complottheorieën?’ hoont aan het eind van zijn mail mijn voormalige vriend uit Maastricht, die mijn Facebook in de gaten gehouden heeft.

Het maakt me woedend. Ik ophouden? Kan hij vergéten!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Maggy (maandag, 28 november 2022 13:22)

    Prima stuk met een klein spelfoutje: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Adrenochroom
    Elk levend wezen dat adrenaline aanmaakt (=dier/mens), maakt dus ook dit stofje. Het is ook eenvoudig en goedkoop in het lab te maken. Feiten waar de Q-gelovigen stokdoof voor zijn.