De ziel, kind van twee werelden - Judith Konings

De ziel is kind van twee werelden. Ze laat zich in de tijd vallen, maar blijft ook engel van de eeuwigheid.’ - Herman Cools

 

Bij systemische massage werk je op ‘de laag van de ziel’, dat is dáár waar alleen jijzelf perceptie ervaart, over jouw innerlijk zijn. Je kwetsbaarheid, je stille angsten, je negatieve overtuigingen, je groeiprocessen en je levenservaringen hebben allemaal hun verhaal geschreven in je fysieke realiteit. Je lijf is je dagboek. In lichaamsgerichte therapeutische taal: je lijf is je onderbewustzijn. Daar kun je naar terugvoelen, juist door de ingang van dat lijf te gebruiken. 

  

Het subtiele spel

Met behulp van therapeutische aanraking en/of massage maak je los wat er vast zat, ook op emotioneel gebied. Embodied work. Oude, nog niet volledig doorvoelde ervaringen krijgen zo een kans gezien te worden in dit subtiele spel van aandachtige aanraking en aanwezigheid. Je volle focus wordt gelegd naar die laag die in het dagelijkse leven niet de aandacht krijgt die het nodig heeft. 

 

Geziene pijn en doorvoelde emotie geven je niet alleen inzicht in je Zelf, in je functioneren, maar halen je ook naar de binnenkant terug. En geven je meer rust, rek, stroming en levenslust. Door volledig en alleen maar in jezelf aanwezig te zijn, met je hele bewustzijn, kom je, letterlijk, beter in je vel en ervaar je de subtiele informatie van de ziel en diens roerselen.

 

Er is daardoor ook minder reactie op triggers uit de buitenwereld. Dit subtiele werk vraagt van de therapeut de schone kunst van het aanwezig zijn en te blijven in een sessie, voor jou, als steun, als anker. Niet in te vullen, niet te sturen, niet te willen fixen, niet te projecteren. Zodat alle ruimte beschikbaar komt voor jou, om jezelf in een heel diepe lichamelijke ervaring te kunnen brengen, waar oude gevoelens zich aan jou en jou alleen kunnen openbaren. ‘Space holden’ wordt dat wel genoemd, of, samen werken in ‘de heilige ruimte’.

 

Aannames

Zo gauw je merkt dat een behandelaar aannames doet over wat jij daar ervaart, invullingen geeft of je een kant uitstuurt waarin een oplossing aangereikt kan worden, is die heilige ruimte al verlaten...

Niemand, alleen jijzelf, ervaart jouw ziel.

Als een behandelaar claimt dingen te weten aangaande jouw zielenroerselen, dan is het goed te weten dat zo iemand vaak niet spiritueel gegrond is. Deze mensen zijn zo ver ‘out there’, dat ze alleen nog maar in die werkelijkheden kunnen vertoeven, wat ook wel ‘zweven’ genoemd wordt.

 

Werken op de laag van de ziel vraagt juist om gronding, gronding in het lichamelijke.

Zo houd je met dit subtiele werk contact met je aarding, je fysieke realiteit.

Het is een misvatting dat spiritualiteit niet geaard kan zijn, juist het lichaam geeft je het anker wat je nodig hebt om ‘erbij te blijven’ in dit subtiele werk. Terug te kunnen komen en te leven vanuit meer aanwezigheid en vertrouwen. 

Zo gauw iemand beweert te weten wat jouw ziel nodig heeft, wat er met jouw ziel gebeuren zal, bijvoorbeeld door vaccinatie: wegwezen. Het is daar dan niet pluis.

De mensen die aannames maken over de zielen van anderen, hebben eerst zichzelf terug te gronden en hun eigen zielewerk te doen. Vaak zitten zij vast in cultmechanismen, die hen daar vast houden.  

Zij zijn niet beschikbaar om jouw space te holden. 

 

Laat je niet meetrekken in ‘valse spiritualiteit’, er wordt vaak geld aan verdiend en zelden wordt het belangrijke onderscheid gemaakt tussen therapie en spiritualiteit.

 

Judith Konings Engelen

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0